wc és szifon

WC csere

A wc kifejezés az angol water closet, azaz vízöblítéses klozet vagy másképp fordítva vízöblítéses fülke rövidítése. A wc öblítőrészből és csészéből áll. A csésze lehet felső öblítésű és alsó öblítésű is. A felső öblítésű wc-nél magasra helyezett vagy csészére szerelt tartállyal vagy öblítőszeleppel öblíthetőek. Az öblítőtartályok vízcsatlakozása ½”, régebben 3/8” volt.

A csésze a szennyvízelvezetés módja szerint alsó vagy hátsó kifolyású. Az alsó elvezetés csak ott lehet, ahol a födémszerkezetbe lehet elvezetni a szennyvízcsövet. A hátsó elvezetésű csésze ott van, ahol a födém nem véshető.

A wc csészék padlóra és falra szerelhetőek. A padlóra helyezett csésze alá a káros feszültségek elkerülése miatt gittet, sziloplasztot vagy fehércementet tesznek és így csavarozzák a padlóhoz.

wc csésze csere

wc csésze csere

Ha gittel vagy sziloplaszttal fektették a csészét, akkor az könnyedén, sérülés nélkül felszedhető. Ha fehércementtel rögzítették a wc-t, akkor az felszedni nem lehet. Ilyenkor a wc csészét cserélni csak úgy tudom, hogy a régi csészét összetőröm. A wc csésze csere árak egységesek, tehát nem drágább, ha fehércementtel rögzítették.

A wc csésze cserét más néven wc ültetésnek nevezzük a szakmában. A wc csere általában nem tart tovább 1,5 óránál. Az új csésze beszerzését és kiszállítását tudom vállalni. Ellenben a szolgáltatásnak nem része, hogy a régit elszállítom.

 

Szifon feladata a csatornaszag visszaáramlásának megakadályozása

A szifon, másnéven a bűzelzáró a leeresztőhöz kapcsolódik. Legfőbb feladata a csatornaszag visszaáramlásának megakadályozása.

szifon bekötésA képen jól látszik, hogy a bal oldali leeresztőn nincs szifon beépítve. A jobb oldali képen jól van bekötve.

A leeresztőszelepek feladata, hogy összekösse a berendezési tárgyakat a bűzelzáróval. A leeresztőszelepbe záródugót helyezve a víz a berendezési tárgy vízfelfogó részében tárolható. Vannak önálló leeresztőszelepek és szifonnal egybeépítettek.

A fürdőkádra a leeresztőszelepen kívül túlfolyószelepet is kell szerelni, szemben a többi berendezési tárggyal, amelyeknek a túlfolyó a saját része. Falikúthoz nem kell leeresztőszelep.

Mosdókhoz nikkelezett sárgarézből vagy műanyagból van a szifon. Mosogatószifonokat készítenek visszacsapó szelepes kivitelben is, mert a mosogatógépek vízelvezetését gyakran ide csatlakoztatják. A fürdőkád szifonja lehet padló feletti vagy padlóba épített. A panelépületekben csak padló feletti szifon használható. Műanyag szifon csak olyan beépített kádhoz szerelhető fel, amelyiknek az előlapja leemelhető. Mert csak így férünk hozzá a tisztítódugóhoz. Befalazott kádhoz revizorajtó szükséges. A Suez szifon másnéven padlóösszefolyó. A suez szifon lehet 1, 2 vagy 3 ágú. Az egyágút csak padlóösszefolyóként alkalmazzák. A kétágú beépíthető kádakhoz, zuhanytálcákhoz is. A háromágú szifonhoz két berendezési tárgy is köthető, például egy kád és egy zuhanytálca. A padlóba építhető szifonokat régebben öntöttvasból vagy alumínium öntvényből készítették, de ma már mind műanyagból készülnek. A suez szifon tetejére taposórácsot kell tenni.

A mosógépek szennyvízelvezetését régebben úgy oldották meg, hogy az elvezetőcsövet a kád szélére akasztották. Ezt a megoldást ma már egyáltalán nem használjuk. Falba építhető szifon kapható mosógéphez és mosogatógéphez is. Ha a fal szerkezete nem engedi a falba építést, akkor a falon kívüli változat alkalmazható. a szifont olyan magasságba kell építeni, hogy a gépből ne folyhasson ki gravitációsan a víz, vagyis legalább 0,5 m magas legyen. Mindig figyelembe kell venni a gép használati utasításiban lévőket.

Hozzászólások lezárva.